Av Christina Foss, Nittedal

Som daglig reisende med toget ber jeg om spalteplass i Varingen for å formidle et typisk morgenbilde fra Gjøvikbanen:
Etter å ha fått opplyst (på både norsk og engelsk) at tog til Oslo ankommer på spor 1 kliver vi som vanlig på toget fire minutter på sju. Siden jeg skal videre med buss og er redd for å ikke rekke den, går jeg alltid på første vogn. Noe under halve vognen er reservert «komfort» den andre halvparten er vanlige seter. De vanlige setene er (med unntak av et par plasser) opptatt, komfortsetene er tomme. Noen får satt seg på en av de tre klappsetene som er der - resten står og forsøker å støtte seg til det som måtte være mulig av vegg og døråpninger.

En synlig gravid dame spør billettøren når han kommer om det er ledige plasser lenger bak i toget, hun har så vondt for å stå. Billettøren svarer nei. Det er fullt hele veien.

En synlig gravid dame spør billettøren når han kommer om det er ledige plasser lenger bak i toget, hun har så vondt for å stå. Billettøren svarer nei. Det er fullt hele veien. En av dem som har fått plass på et klappsete, reiser seg og gir damen sin plass. Så står vi der og ser på om lag 15 tomme seter. Hver dag står vi der og glor på tomme seter.

Vi har vel faktisk betalt for en sitteplass? Hva med sikkerheten dersom toget bråbremser? En gang har jeg faktisk opplevd en billettør som inviterte oss til å sitte på de ledige setene, andre billettører vokter komfortsetene og ber synlig irritert om penger hvis noen har satt seg der.
Svært ofte – kanskje til og med daglig – blir vi telt av billettørene, noe som skulle indikere at de ansvarlige lenge (i flere år?) har visst at det ikke er nok seter på morgentogene.

Vi har fått elegante stemmer til å informere om at toget kommer og til å ønske oss velkommen om bord, og vi har blitt invitert til å fylle ut spørreskjema om vår tilfredshet med togturen – helt i tråd med markedstenkning i et privat firma. For oss som reiser daglig med toget til Oslo om morgenen og hjem om ettermiddagen er hyppige og presise avganger OG muligheten til å sette seg ned det viktigste. Skjer det noe snart?